1. Sulata sokeri paistinpannulla ja anna sen ruskistua vaalean ruskeaksi.
2. Kaada kerma joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
3. Hämmennä liedellä, kunnes seos alkaa irrota reunoista.
4. Lisää voi.
5. Kaada seos voidellulle vadille ja jaa neliöihin ennen jähmettymistä.

KERMAKARAMELLIT

1. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sokeri, kerma, vaniniilisokeri ja siirappi.
2. Keitä 15-20 minuuttia reippaasti kuplien. Sekoita koko ajan.
3. Kun seos on paksuuntunut, kokeile sen hyytymistä: tiputa nokare karamellia kylmään veteen. Jos se jähmettyy, alkaa karamelli olla valmista.
4. Lisää pari lusikallista voita ja sekoita voimakkaasti, jotta karamelli kuohkeutuu.
5. Seokseen pitäisi syntyä vaaleita, rosoisina kuplivia saarekkeita. Silloin karamelli ei kovetu kittimäiseksi toffeeksi.
6. Voitele neliömäinen pala leivinpaperia ja kaada karamelli siihen jäähtymään.
7. Sipaise leipäveitsen terään voita ja leikkaa karamellilevy neliöksi heti lämpimiltään.
8. Karamelliä voi valuttaa myös sormenpäänkokoisiin metallivuokiin.

PIPARMINTTUKARAMELLIT

200 g pölysokeria
1 munan valkuainen
2-3tippaa minttuöljyä (apteekista)

1. Siivilöi pölysokeri ja yhdistä valkuaisen kanssa paksuksi tahnaksi.
2. Mausta seos piparminttuöljyllä.
3. Leivo taikinasta voidellulle tai sokeroidulle pellille palloja ja anna niiden kovettua 1-2 vrk. Hauskannäköisiksi ne saa painamalla jokaiseen palloon suklaapavun tai värikkään marmeladin.